Fiku është një frut i thatë që ka shumë përfitime shëndetësore për trupin tuaj. Ato janë të pasura me minerale, fibra, antioksidantë dhe kalium, të cilat ndihmojnë në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme që prekin sistemin endokrin, respirator, imunitar, tretës dhe riprodhues.
Fiku nuk përmban yndyrë, kolesterol dhe ka një sasi të ekuilibruar të fibrave, karbohidrateve dhe sheqernave. Kjo i bën fiqtë një burim energjie dhe lëndësh ushqyese për trupin tuaj.
Një mënyrë e thjeshtë dhe e shijshme për të përdorur fiqtë është t’i njomni në ujë gjatë natës dhe t’i konsumoni në mëngjes me stomakun bosh. Kjo metodë mund t’ju ndihmojë të përfitoni nga vetitë e fiqve si:
Humbni peshë: Fiqtë janë mjaft të ulët në kalori dhe shumë të lartë në fibra. Ngrënia e ushqimeve me fibra të lartë si fiqtë mund t’ju ndihmojë të qëndroni të ngopur më gjatë dhe të shmangni ngrënien e tepërt. Fiqtë gjithashtu mund të rrisin metabolizmin tuaj dhe të rrisin djegien e kalorive.
Rregullon presionin e gjakut: Fiku përmban një sasi të lartë kaliumi, i cili ndihmon në balancimin e niveleve të sheqerit në trupin tuaj. Kaliumi gjithashtu ndihmon në kontrollin e presionit të gjakut duke parandaluar bllokimin e arterieve koronare. Fiku gjithashtu mund të zvogëlojë pas tetë javësh marrje një reduktim të sheqerit total në gjak, insulinës dhe imunoglobulinës A, shënues të kontrollit të diabetit.
Forconi kockat: Fiku është i pasur me minerale si mangani, zinku, magnezi dhe hekuri, të cilat zakonisht janë të mira për sistemin riprodhues. Nivelet e larta të fibrave dhe antioksidantëve në këtë frut të thatë ndihmojnë në ekuilibrin hormonal dhe shqetësimet e ndryshme pas menopauzës. Fiqtë janë gjithashtu një burim i mirë i kalciumit, i cili është jetik për shëndetin e kockave. Kalciumi ndihmon në ruajtjen e densitetit të kockave dhe parandalimin e osteoporozës.
Përmirëson sistemin tretës: Fiqtë kanë një përmbajtje të lartë fibrash, të cilat ndihmojnë në lehtësimin e tranzitit të zorrëve dhe parandalojnë kapsllëkun. Fiku gjithashtu ka veti anti-inflamatore dhe antibakteriale, të cilat mund të luftojnë infeksionet dhe irritimet në zorrë.
Fiku ka edhe disa përfitime të tjera shëndetësore si: redukton stresin, forcon sistemin imunitar, mbron nga anemia, përshpejton shërimin e plagëve, përmirëson pamjen e lëkurës.
Pra, nëse doni të përfitoni nga këto fruta të thata, mos ngurroni të shtoni në dietën tuaj disa fiq. Do të ndiheni më mirë, më të shëndetshëm dhe më të lumtur. (politiko.makdomen.net)