Kivi është një frut tropikal që ka kalium, folate dhe vitamina C dhe E. Ky frut ka shumë përfitime, si mbrojtja e shëndetit të zemrës dhe përmirësimi i tretjes, por mund të rrisë rrezikun e gurëve në veshka. Nutricionistja Lauren Minchen thotë se ngrënia e ushqimeve të pasura me kalium si kivi mund të ndihmojë në rritjen e kaliumit, i cili neutralizon efektet negative të natriumit në presionin e gjakut, rrahjet e zemrës dhe ekuilibrin e ujit. Gjithashtu, kivi ka një sasi të mirë të fibrave që kontribuojnë në shëndetin e zemrës.
Sasia e lartë e fibrave në dietën tuaj ka dëshmuar përfitime për reduktimin e kapsllëkut dhe për të ushqyer një mikrobiom të shëndetshëm. Një studim i vitit 2010 zbuloi se një enzimë në kivi, e quajtur aktinidin, ndihmoi në tretjen e proteinave në traktin tretës.
Kivi ka antioksidantë luteinë dhe zeaxanthin, të cilat janë të rëndësishme për shëndetin e syve. Këto substanca janë të vetmet që depozitohen në retinë. Atje, ato mbrojnë nga dëmtimi i syrit duke pastruar qelizat nga radikalet e lira që shkaktojnë dëme.
Kivi është burimi i vitaminës C me 56 miligramë për çdo frut që është 62% e marrjes së rekomanduar ditore për meshkujt dhe 75% për femrat. Konsumimi i vitaminës C në dietën tuaj të përditshme mund të ndihmojë në parandalimin e anemisë sepse rrit përthithjen e hekurit në trupin tuaj.
Një kivi ka vetëm 44 kalori, që është një sasi shumë e ulët. Ngrënia e ushqimeve me një indeks të ulët glicemik është veçanërisht e dobishme për diabetikët, sepse kjo do të thotë se këto ushqime mund të ndihmojnë në ruajtjen e kontrollit natyral të sheqerit në gjak. Megjithatë, ngrënia e kivit mund të jetë një përvojë shumë e këndshme. Kivi përmban oksalate, një përbërës natyror bimor që mund të rrisë rrezikun e gurëve në veshka. (politiko.makdomen.net)