Supa është një ushqim i ngrohtë dhe i shijshëm që mund të ketë edhe përfitime shëndetësore në disa raste. Por jo çdo lloj supe është e përshtatshme për çdo situatë, sidomos kur keni temperaturë apo ndonjë sëmundje tjetër. AgroWeb.org ju sjell disa këshilla se cilat lloje supash duhet të konsumoni dhe cilat duhet të shmangni në varësi të gjendjes tuaj.
Supa mund të jetë e mirë kur keni temperaturë sepse ju ndihmon të qëndroni të hidratuar dhe të merrni lëngjet që ju nevojiten. Lënga e ngrohtë mund ta mbajë fytin tuaj të lagësht dhe të lehtësojë dhimbjen nëse ethet tuaja janë shkaktuar nga një infeksion i fytit ose nga ftohja e zakonshme. Supa e pulës e bërë me lëngun e kockave të pulës përmban minerale dhe vitamina të rëndësishme, veçanërisht kur shtohen perime si karotat, hudhrat dhe qepët.
Por nëse ethet shkaktohen nga një virus i stomakut dhe jeni duke përjetuar të vjella dhe diarre, qëndroni larg supave me bazë qumështi. Produktet e qumështit mund të përkeqësojnë diarrenë dhe kjo supë nuk bën përjashtim. Në këtë rast preferoni supat me bazë bimore ose ujin me limon.
Nëse keni temperaturë të lartë dhe nuk keni oreks, ose nëse keni dhimbje të forta fyti, skuqje të pashpjegueshme ose të vjella të vazhdueshme së bashku me temperaturën, është mirë të konsultoheni me mjekun. Supat që janë pikante ose me bazë domatesh mund të përkeqësojnë dhimbjen e fytit, kështu që nëse temperatura juaj shoqërohet me gërvishtje të fytit, shmangni këtë irritues të mundshëm. Në këtë rast zgjidhni supat me bazë misri ose orizi, të cilat janë më të buta dhe më të lehta për stomakun. (politiko.makdomen.net)