Dahi Poha është një pjatë tradicionale e mëngjesit indian që është e njohur në rajone të ndryshme të vendit. Bëhet me oriz të rrafshuar (poha) dhe gjizë (dahi), së bashku me sheqer, jaggery ose hurma, arrë kokosi të sapo grirë dhe qumësht në disa rajone. Njihet gjithashtu si Jolpan në Assam, Doi Cheera në Bengal dhe Dahi Chura në Bihar.
Dahi Poha nuk është vetëm i shijshëm, por edhe ushqyes dhe i lehtë për t’u bërë. Ka disa përfitime shëndetësore që e bëjnë atë një zgjedhje perfekte për një vakt në mëngjes. Këtu janë disa nga arsyet pse duhet ta provoni këtë pjatë:
Është i pasur me karbohidrate, të cilat ju japin energji dhe ju mbajnë aktiv gjatë gjithë ditës. Poha është një burim i mirë i karbohidrateve, pasi përmban rreth 76 gram karbohidrate për 100 gram.
Është e pasur me proteina, e cila ndihmon në ndërtimin dhe riparimin e muskujve dhe indeve. Gjiza dhe qumështi janë burime të shkëlqyera proteinash, pasi përmbajnë përkatësisht rreth 10 gram dhe 3 gram proteina për 100 gram.
Ka pak yndyrë, veçanërisht nëse në vend të sheqerit përdorni qumësht dhe gjizë me pak yndyrë, gjizë ose mjaltë. Kjo mund t’ju ndihmojë të mbani një peshë të shëndetshme dhe të ulni nivelet e kolesterolit.
Është i pasur me fibra, të cilat ndihmojnë në tretje dhe parandalojnë kapsllëkun. Poha përmban rreth 1.9 gram fibra për 100 gram, të cilat mund të përmirësojnë lëvizjet e zorrëve dhe t’ju bëjnë të ndiheni të ngopur për më gjatë.
Është i papërpunuar, që do të thotë se ruan shumicën e lëndëve ushqyese në krahasim me drithërat shumë të përpunuara. Poha bëhet duke rrafshuar kokrrat e orizit, të cilat i nënshtrohen përpunimit minimal dhe nuk humbasin vitaminat dhe mineralet e tyre natyrale.
Shënim: Çelësi për të korrur përfitimet e këtij mëngjesi të shëndetshëm është të mbani në mend kontrollin e porcionit dhe të shmangni shtimin e tepërt të sheqerit, qumështit, gjë që mund të çojë në shtim në peshë.
Dahi Poha është një pjatë e thjeshtë por e shijshme që mund të përgatitet në pak minuta. E tëra çfarë ju duhet të bëni është ta lani dhe ta njomni pohën në ujë për ca kohë, më pas ta kulloni dhe ta përzieni me gjizë, sheqer/jaggery/ hurma, kokos dhe qumësht. Ju gjithashtu mund të shtoni disa fruta, arra ose fara për aromë shtesë dhe thërrime. Shijoni Dahi Poha-n tuaj me një filxhan çaj ose kafe dhe filloni ditën tuaj me një notë të shëndetshme. (politiko.makdomen.net)