Uiski është një pije alkoolike e prodhuar nga distilimi i materialeve të fermentuara si drithërat, elbi, thekra e frutave, etj. Uiski ka një shije të fortë dhe një përmbajtje alkooli që varion nga 40% në 60%. Uiski është një pije e njohur në shumë vende të botës, por a mund të ketë ndonjë përfitim edhe për shëndetin tonë?
Sipas disa studimeve shkencore, uiski mund të ketë disa veti që ndikojnë pozitivisht në përmirësimin e shëndetit tonë, por vetëm nëse e konsumojmë në sasi të moderuar dhe jo si zgjidhje të përhershme për ndonjë problem shëndetësor. Pirja e tepërt e uiskit është e dëmshme dhe nuk rekomandohet, pasi mund të shkaktojë probleme me mëlçinë, zemrën, trurin dhe sistemin imunitar.
Këtu janë disa nga përfitimet që mund të ketë uiski për shëndetin tonë:
– Nuk ndikon në nivelin e sheqerit në gjak: Uiski nuk përmban karbohidrate, pra nuk rrit nivelin e sheqerit në gjak. Ky është një lajm i mirë për njerëzit me diabet të cilët duhet të kujdesen për sasinë e sheqerit që konsumojnë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që diabetikët mund të pinë uiski pa kufizime, pasi alkooli mund të ndikojë në efektivitetin e insulinës dhe medikamenteve.
– I mirë për zemrën: Uiski përmban polifenole, një lloj antioksiduesi me bazë bimore që lufton radikalet e lira dhe parandalon stresin oksidativ. Polifenolet gjithashtu ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq (LDL) dhe rritjen e kolesterolit të mirë (HDL), duke pasur një efekt pozitiv në shëndetin e zemrës. I njohur edhe si “efekti francez”, konsumimi i moderuar i alkoolit mund të zvogëlojë rrezikun e presionit të lartë të gjakut, sulmit në zemër dhe goditjes në tru.
– Ndihmon në lehtësimin e kongjestionit të hundës: I njohur gjithashtu si “grog”, uiski mund të jetë një ilaç i vjetër popullor për të lehtësuar simptomat e gripit, të ftohtit dhe kongjestionit të hundës. (politiko.makdomen.net)