Orizi është një nga ushqimet më të popullarizuara në botë, por edhe një nga më të diskutueshmit. Shumë njerëz pyesin nëse duhet larë orizi para se ta gatuajnë, për të zvogëluar ngjitjen ose për të hequr substanca të dëmshme. Por një studim i ri ka zbuluar se larja e orizit nuk ka ndikim në cilësinë e tij.
Studimi, i publikuar nga ScienceDirect, ka përdorur tri lloje të ndryshme të orizit: oriz ngjitës, oriz me kokrra mesatare dhe oriz jasemini. Ata kanë gatuar këto lloje të orizit në tri mënyra të ndryshme: pa larje, me larje tri herë dhe me larje deri në 10 herë.
Rezultati ka treguar se ngjitja e orizit nuk varet nga sasia e niseshtes sipërfaqësore, e quajtur amidon, që largohet me larjen. Ngjitja varet nga një niseshte tjetër, e quajtur amilopektin, që gjendet brenda kokrrave të orizit dhe lirohet gjatë gatimit. Sasia e amilopektin varion sipas llojit të orizit.
Kjo do të thotë se për të gatuar oriz me kokrra të ndara, duhet të zgjidhni një lloj me pak amilopektin, jo ta lani shumë. Por larja e orizit mund të ketë edhe arsye higjienike, si për ta pastruar nga pluhuri, insektet apo lindrat që mund të gjenden në treg. (politiko.makdomen.net)