-1.2 C
Skopje

Јапонија се подготвува да купи 150 милиони дози од вакцината на Новавакс

Јапонија ќе купи 150 милиони дози од вакцината на Новавакс против Ковид-19. Јапонската компанија Такеда се очекува да развие шема за дистрибуција на лекот кон почетокот на следната година.

Вредноста на договорот не е соопштена, бидејќи зависи од тоа дали вакцината ќе биде одобрена од Јапонија. Такеда ќе спроведе локални испитувања на препаратот.

Досега, Јапонија одобри употреба на вакцините на Фајзер/БиоНТек, Модерна и Астра Зенека.

За разлика од mRNA производите на Фајзер/БиоНТек, Модерна и Кјурвак, вакцината на Новавакс со две дози се потпира на потрадиционална техника, користејќи протеини за пренесување делови на коронавирус, направени безопасни за да предизвикаат имунолошка реакција.

Тоа значи дека овој препарат не треба да се чува на екстремно ниски температури, што потенцијално му дава логистичка предност.

Американската компанија Новавакс објави дека нејзината вакцина е 90 проценти ефикасна против коронавирусот, што се базира на студија во Северна Америка. Регулаторите на САД и ЕУ се уште не ја оценија ефикасноста на вакцината.

Минатиот месец, Европската комисија соопшти дека потпишала прелиминарен договор за набавка на 200 милиони дози од оваа вакцина, но спроведувањето на договорот зависи од одобрувањето на европското регулаторно тело.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

Трговска и инвестициска соработка на мали и средни претпријатија од Северна Македонија и Бугарија

Агенцијата за поддршка на претприемништвото на Македонија и бугарската Агенција за промоција на мали и средни претпријатија во наредниот период ќе воведуваат нови...

Министерот Нуредини од Софија: Конкретно зборуваме за животната средината каде што имаме многу заеднички теми кои ќе ги бираме во иднина

Софија, 25 Јануари - По завршувањето на пленарната седница на двете Влади во Софија работите продолжија со седниците на адекватните комисии. По седниците на...

МФ Бесими од Софија: Рационален оптимизам каде резултатите ќе бидат одраз на сработеното

Софија, 25 Јануари - По завршувањето на пленарната седница на двете Влади во Софија работите продолжија со седниците на адекватните комисии. По седниците на...
Translate »